Dynamisch energiecontract
Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is een energiecontract voor gas en/of elektriciteit bij een energieleverancier die werken met dagprijzen voor gas en uurprijzen voor electra.
Er zijn momenteel maar een paar leveranciers waar je deze energiecontracten af kunt sluiten. De bekendste leveranciers zijn momenteel ANWB energie, Frank energie, Zonneplan en Tibber. Elke leverancier heeft ook weer zijn eigen voorwaarden.
Een must om in aanmerking te komen voor een dynamisch contract is wel dat je een slimme meter moet hebben, voor gas en voor electra.
Voor- en nadelen van een dynamisch contract
De nadelen van een dynamisch energiecontract:
Een nadeel van een dynamisch contract is voornamelijk de onzekerheid over de prijzen van gas en electra. We hebben afgelopen zomer kunnen zien dat de marktprijs voor gas exorbitant hoog is geweest, dit betaal je dan ook voor elke m3 gas die je gebruikt. In de winter heeft is er gelukkig ook weer langzaam een grote daling ingezet in die prijs.
De gerenommeerde energieleveranciers moeten bij een variabel contract hun prijswijzigingen tijdig kenbaar maken, minimaal 30 dagen voor ingang van de prijswijziging.
Deze gerenommeerde leveranciers lopen dus eigenlijk altijd achter de feiten aan. Je hebt een voordeel bij deze partijen als de prijs stijgt, maar een nadeel als de prijs daalt.
Dat laatste is nu het geval!
Een ander nadeel is dat je nooit weet wat je exact moet betalen.
Bij de standaard energiecontracten wordt op basis van prijs en verbruik een maandvoorschot berekend. Als je die maandelijks betaald en je verbruik is ongeveer hetzelfde en de prijzen blijven ongeveer gelijk (bij een vast contract weet je dat de prijzen gelijk blijven) dan hoef je meestal niets bij te betalen bij je eindnota.
Bij een dynamisch contract weet je niet wat je betaald aangezien de prijzen nogal kunnen fluctueren. Ook wanneer je je stroom verbruikt is dan van belang, als je je auto oplaad op de daluren kost dat je uiteraard minder dan dat je die oplaad op de piekuren.
Nog een nadeel van een dynamisch contract is dat de prijs voor de opwek van je zonnepanelen meestal minder is. Als de zon schijnt en het waait hard dan daalt de electriciteitsprijs, dus krijg je minder voor je teruggeleverde stroom. Aan de andere kant is dat natuurlijk ook het moment om stroom te gaan gebruiken…
De voordelen van een dynamisch contract
Er zijn diverse voordelen te noemen voor een dynamisch contract. Ten eerste betaal je een eerlijke prijs voor je gas en electra. Deze prijs is gebaseerd op de spotmarkt voor gas en electra. Je hebt dus niet te maken met leveranciers die verdienen op je ‘te hoge’ energieprijs.
Ook kunnen aanbieder van dynamische contracten niet failliet gaan op slechte inkoop van gas en electra. Als de prijs op de spotmarkt stijgt zie je dat ook meteen terug in de prijs van de energieleverancier.
Een ander voordeel is dat je je stroomverbruik kunt gaan managen. Zet de energieslurpers aan als de prijs van electra het laagst is, dat kan je op den duur honderden euro’s per jaar schelen. Daar zijn zelfs al apparaten voor op de markt die dat managen voor je doen, heb je er zelf geen omkijken naar.
Bij de meeste dynamische aanbieders dien je stroom- en gasverbruik per maand af te rekenen. Is dat een voordeel? Ja, ik vind van wel. De kosten zijn in de winter hoger dan in de zomer, als je alleen in de winter voorschotten hebt betaald en je stapt na de winter over van energieleverancier dan krijg je nog een flinke rekening. Andersom, als je alleen in de zomer voorschotten hebt betaald en je energieleverancier gaat failliet heb je te veel voorschot betaald en kun je fluiten naar je geld. Over het algemeen is een dynamisch contract goedkoper dan een variabel energiecontract.
Wil jij meer weten over een dynamisch energiecontract en wat exact de verschillen zijn per aanbieder van deze contracten, neem dan contact op met een van de adviseurs van The energy experts.
Maak vandaag nog een afspraak met een van onze adviseurs om te kijken naar uw specifieke wensen voor een dynamisch energiecontract.